Novosti

Predstavljena publikacija i Nacrt odluke o otvorenim podacima grada Pančeva

Juče je, u prostorijama SINHRO Hub-a, predstavljena publikacija „Razvoj lokalne Strategije otvorenih podataka grada Pančeva – dijalogom ka boljim lokalnim javnim politikama”.

Učesnici panela, na kome se diskutovalo o sadržaju publikacije, bile su istraživačice čije su analize njen deo, kao i gradski većnik koji je doprineo i svojom analizom za publikaciju, a ujedno i učešćem u međusektorskoj grupi koja je finalizirala Nacrt odluke o otvorenim podacima.

Gradski većnik, Žarko Dakić, je naglasio važnost nacrta, kao i da će predložiti njegovo usvajanje, na sledećoj sednici gradskog veća, čime bi grad Pančevo postao prvi grad koji ima propise u ovoj oblasti u Srbiji. Pored njega, mlade istraživačice, angažovane na analizama upotrebe otvorenih podataka u različitim sektorima i delovima javne uprave i njenih institucija su predstavile svoja pojedinačna saznanja izneta u publikaciji.

Da podsetimo, ova publikacija obuhvata četiri istraživača rada naših mladih istraživačica i istraživača, koji su se bavili konceptom otvorenih podataka i mogućnostima javnih institucija u Pančevu da taj koncept usvoje i implementiraju u praksi.

Analize su obuhvatile kapacitete, trenutne mogućnosti i potencijale Gradske uprave i njenih, nadležnih, Sekretarijata, kao i javnih komunalnih preduzeća, posebno JKP Grejanje I JP Gradsku stambenu agenciju. Analizirane su i zdravstvene ustanove, posebno u kontekstu pandemijske i post-pandemijske situacije, kao i nadležne institucije i mehanizmi za praćenje nivoa zagađenja vazduha.

Ove i više informacija o potencijalu otvaranja podataka javnih institucija u Pančevu, dosadašnjoj praksi i mogućnostima institucija, kao i nacrt Odluke o otvorenim podacima čime bi Pančevo postalo prvi grad koji ima propise u ovoj oblasti, pročitajte u našoj publikaciji ovde.

Nacrt Odluke i usvajanje iste cilj je projekta „Razvoj lokalne Strategije otvorenih podataka grada Pančeva – dijalogom ka boljim lokalnim javnim politikama“ deo je programa „Dijalog promena“, koji je podržan od strane Delegacije Evropske unije u Srbiji i realizuje se u periodu od 2021. do 2023. godine u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Republičkim sekratarijatom za javne politike, Centrom za javne politike EU Univerziteta u Beogradu, Olof Palme Centrom kao i sa Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Da li vam se sviđa ova novost?

Facebook
LinkedIn
Email

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

O nama:

CETRA povezuje sve one koji veruju u otvorenu upravu i u kreativnu upotrebu otvorenih podataka u službi javnog interesa.

Pratite nas:

Poslednje novosti: